Enkele leerkrachten van atheneum GO! Erasmus werden de afgelopen week internationaal geïnspireerd. Via jobshadowing in het Italiaanse Cesenatico leerden zij heel wat bij op vlak van inclusie en vakgebonden topics. Onze leerkrachten keren huiswaarts met een rugzak vol inspiratie.

Naast een bezoek aan verschillende scholen kregen onze collega’s ook de kans om zelf les te geven, geeft Filip Bisschop, coördinator internationalisering aan. Zo werd er een lesje toerisme gegeven, met uiteraard België als onderwerp. Bovendien waren de Italiaanse collega’s op hun beurt ook zeer enthousiast en geïnteresseerd om samen verder internationaal te kunnen samenwerken. Er werd dan ook nagedacht over een eventuele uitwisseling tussen de scholen in de toekomst.

Onze leerkrachten kregen daarnaast ook de kans om zelf ook even enkele lessen te mogen schaduwen. Inclusie stond in deze jobshadowing erg centraal. Het onderwijssysteem in Italië is op vlak van inclusie anders dan bij ons. Kinderen met en zonder een fysieke beperking zitten daar namelijk samen achter de schoolbanken, wat bij ons minder vaak voorkomt, vertelt Bianca Geyssens, leerkracht talen op atheneum GO! Erasmus. Voor de leerlingen daar is dit volkomen normaal en er is dan ook wederzijds respect en behulpzaamheid tussen beide. Leerkracht Bianca wil inzetten op inclusie door deze gedachtengoed ook naar de leerlingen in België over te brengen. Het benadrukken dat deze verschillen tussen kinderen niet per se negatief moeten zijn, is hierbij van groot belang.