Enkele leerkrachten van GO! Basisschool De Wegwijzer in Assenede, GO! Basisschool De Tandem in Eeklo en GO! Basisschool Erasmus in Zelzate vertrokken op jobshadowing richting Aubenas, Frankrijk. Tijdens dergelijke internationaliseringsprojecten zijn onze leerkrachten als het ware echte schaduwen. Naast observatie, geven ze ook les en nemen ze interessante praktijken terug mee naar hun school.

Juf Joke van GO! Basisschool De Wegwijzer kan dit enkel en alleen maar beamen. Deelnemen aan dit Erasmusavontuur was voor mij ongelofelijk motiverend, een keitoffe ervaring en iets die zeker en vast voor herhaling vatbaar is. Hier in Aubenas wordt er sterk gefocust op de kern van het lesgeven. Zo zijn er weinig invulboeken en is er een duidelijke focus op wat de leerlingen moeten leren. Ook ligt het tempo hier lager en wordt er vaak ingespeeld op hetgeen de leerling zelf naar voren schuift.

Bovendien wordt het Franse onderwijs ook vaak gekenmerkt door dubbele klassen of klassen waarin meerdere klassen samen zitten, geeft Filip Bisschop, Erasmuscoördinator van GO! Scholengroep Dynamiek, aan. Hierdoor worden onze leerkrachten ook erg geïnspireerd, want hoe zorg je voor extra uitdaging in je les, hoe zorg je ervoor dat leerlingen zelfstandig zijn en hun eigen leerproces in handen nemen? Inclusie wordt hierdoor uiteraard een evidentie. Onze leerkrachten trokken terug huiswaarts vol nieuwe ideeën.